phone 011/8416439, 011/8416322
mail direktor.vozd@gmail.com

Logo

Уз мало добре воље
у ,,Вожду" биће Вам боље.

Основна школа „Вожд Карађорђе“, Јаково


Дан девојчица у ИКТ сектору

Ученице осмог разреда наше школе Ања Павличевић, Софија Радомировић и Андријана Дунић учествовале су на међународном Дану девојчица у ИКТ сектору који је установљен на нивоу Уједињених нација и обележава се сваког четвртог четвртка у априлу. Дан девојчица у ИКТ-у има за циљ да девојчице оснажи приликом одабира будућих професија, да не подлежу стереотипима, већ да се руководе личним интересовањима и талентима. Дан девојчица први пут је организовало Удружење пословних жена Србије.

Наше ученице су учествовале у такмичењу за најбољи видео рад „Ухвати идеју“  – где су  тимови ученица завршних разреда имале прилику да представе своје идеје користећи савремене начине комуникације. Приликом осмишљавања и презентовања својих идеја, девојчице су користиле форму видео радова. Радови који су испунили критеријуме као и рад наших девојчица, постављени су на Јутјуб каналу Дан девојчица УПЖ Србије,

Погледајте видео

У недељи обележавања међународног Дана девојчица у ИКТ-у, од 19. до 22. априла, преко виртуелних платформи организовале су се групне посете девојчица компанијама које се баве информационо-комуникационим технологијама, фирмама у секторима у којима су жене мање заступљене, онима чије су власнице жене, као и чланицама УПЖ Србије. Кроз виртуелне обиласке компанија, сусрете и разговоре са предузетницама, власницама фирми и менаџеркама, девојчице су могле да сагледају различите могућности при избору будуће професије избегавајући родне стереотипе.

Наставница Технике и Технологије Виолета Милошевић, заједно са ученицама наше школе присуствовала је завршном догађају и додели награда победницама конкурса „Ухвати идеју“ у оквиру овогодишње манифестације А1 Дан девојчица у ИКТ сектору, одржаном 10. маја 2022. године у Свечаној сали Скупштине града Београда.

01 020304

05 06